ÉMOP-2.1.1/A-12-k-2012-0006

„A Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztése”

 

Projektgazda: Fons Sacer belső egyházi jogi személy (Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány által létrehozott belső egyházi jogi személy)

 

Projekt helyszín: 3077 Mátraverebély–Szentkút 14.

 

Alapadatok

Teljes összeg

%

Beruházás összköltsége

2 779 841 398

100

Saját erő

14 842 604

0,54

EU-s támogatás

2 764 998 794

99,46

 

Magyarország római katolikus nemzeti kegyhelye, a ferences szerzetesek által működtetett Mátraverebély–Szentkút közel 800 éve fogadja a zarándokokat hazánkból és a környező országokból egyaránt. A település történetének hajnalához több legenda is kapcsolódik. Az egyik elbeszélés szerint a forrás eredete Szent László királyhoz köthető: a kunok elől menekülő király lovával átugratott egy szakadékon, és a ló patája nyomán forrás fakadt fel. Egy másik hagyomány szerint egy néma pásztorfiú ivott a vízből, így visszanyerte beszélőképességét. A csodát a Szűzanyának tulajdonították.

2012-ben a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány által létrehozott Fons Sacer belső egyházi jogi személy sikeresen pályázott a szentkúti komplexum vallásturisztikai vonzerővé fejlesztésére, rekonstrukciójára. Ezzel az előző rendszer évtizedeiben háttérbe szorított kegyhely az európai uniós pályázat keretében több mint 2,7 milliárd forintot nyert a teljes kivitelezésre.

A projekt keretében megújult a kegytemplom, a rendház, valamint a kültéri miséző oltár. Az újonnan létesített fogadóépületben és a közösségi terekben tematikus vallásturisztikai programkínálattal, étteremmel, galériával, vetítőteremmel és kávézóval várjuk a búcsújárókat, a zarándokokat és a turistákat – nem csak a nagybúcsúk idején!

Az egy és két ágyas zarándokszobákban 55 fő részére, a hat és tizennégy ágyas zarándokszállásokon pedig 110 fő részére biztosítunk igényes szállást. Iskolai, hittanos- és plébániai táborok, programok, családi kirándulások, lelkigyakorlatok, ünnepek megrendezésére kiválóan alkalmas a közösségi termekkel ellátott – melegítő konyhával is rendelkező – épület. A frissen kialakított, hangulatos kertben kültéri vallási, közösségi programok megtartására, vagy akár bográcsozásra és játékra is lehetőség nyílik. A zarándokközpont új étterme bőséges, ízletes és megfizethető menüsorokkal várja vendégeit, de a la carte vendégeket is fogad.

A megújult, mozaikkompozícióval díszített kültéri misézőhelyen új padsorokat helyeztek el, mellette pedig új kegytárgyüzlet került kialakításra. A közlekedést a támfalhoz tartozó tereplépcsők, gyalogoshidak felújítása és átépítése, a domboldal teraszosítása teszi még könnyebbé.

A Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely zarándokturisztikai fejlesztési projektje idén májusban lezárul. A kegyhely fő tevékenységének ellátását immár számos látogatóbarát szolgáltatás és minden igényt kielégítő zarándokszállás segíti.

A pályázat projektelemei:

 

·        Templom és rendház rekonstrukció,

·        Templomkert rehabilitáció,

·        Zarándokok gyülekező és felvonulási tere, szabadtéri misézőhely és a kút környékének rendezése,

·        Szabadtéri liturgikus tér és az oltár átépítése,

·        Patakmeder és gyalogoshidak felújítása és átépítése,

·        A támfal és a hozzá tartozó tereplépcsők felújítása és átépítése, a domboldal teraszosítása,

·        A kegytárgyüzlet és a kiegészítő funkciók kialakítása a támfalban,

·        Új barlang a támfalban a Lourdes-i Szűzanya szobor számára,

·        Zarándokház átépítése,

·        Zarándokszállások építése,

·        Étterem külső terasszal,

·        Kertészeti és környezeti kialakítás,

·        Fogadóépület és fogadótér kialakítása,